Taşkınbilgist: İstanbul'un Yedi Tepesi Nerede?

1 Mart 2018 Perşembe

İstanbul'un Yedi Tepesi Nerede?


Sürekli duyarız "Yedi Tepe İstanbul" diye. Peki bu tepelerin nereleri olduğunu biliyor muyuz? İstanbul'da yaşayanların bile bu tepelerin nereleri olduğu konusunda farklı düşünceleri olduğu görülür. O zaman bu az bilinen bilgiyi gün ışığına çıkaralım ve  tarihi geçmişiyle "Yedi Tepe İstanbul"u tanıtalım. 


Bizans İmparatorluğu'nun kurucusu I. Konstantin, Antik Roma kentinin yedi tepe üzerine kurulmasından çok etkilenir. İstanbul da yeni Roma olacaktır ki literatür de bir zamanlar İstanbul için (330 - 337 arası) Latince Nova Roma (Yeni Roma) adı kullanılır ancak pek benimsenmez. İstanbul'u da Roma'ya benzetmek için sürekli yediye tamamlama gayretinde olur ve hatta altı tepe olan İstanbul için yedinci tepenin uydurulduğu söylenir. 




Şimdi sırasıyla bu tepelere ve üzerilerindeki tarihi eserlere bakalım. Öncelikle şunu bilelim ki "İstanbul'un Yedi Tepesi" sadece eski İstanbul, yani bugünkü Fatih ilçesi sınırları içerisindedir. 




İstanbul'un ilk tepesi bugünkü Topkapı Sarayı'nın da bulunduğu yerdir. Yani Sarayburnu Tepesi. Bu tepe üzerinde önemli tarihi eserler Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı ve Sultan Ahmet Camii bulunmaktadır. Ayrıca burası İstanbul'un ilk kurulduğu yerdir.

 

İstanbul'un ikinci tepesi, Çemberlitaş veya Nuruosmaniye Tepesidir. Burada Bizans İmparatoru I. Konstantin tarafından dikilen Çemberlitaş ile ilk Avrupai tarzdaki mimari eserimiz olan Nuruosmaniye Camii yer alır. 



İstanbul'un üçüncü tepesi ise Beyazıt Tepesi'dir. Bugünkü İstanbul Üniversitesi'nin olduğu yerdir. Burada ise yangın gözetleme kulesi olan Beyazıt Kulesi, II. Beyazıt tarafından yaptırılan Beyazıt Camii ile Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan ve Mimar Sinan'ın kalfalık dönemi eseri olan Süleymaniye Camii ve Külliyesi gibi tarihi eserler vardır. 




İstanbul'un dördüncü tepesi ise Fatih Tepesi'dir. İstanbul'un fatihi Fatih Sultan Mehmet tarafından Fatih Camii ve Külliyesi'nin yaptırıldığı yerdir.  





İstanbul'un beşinci tepesi, Yavuz Sultan Selim Tepesi'dir. Burada Yavuz Sultan Selim Camii ve Külliyesi ile Fethiye Camii yer bulunur. 




İstanbul'un en yüksek tepesi olan ve yediye tamamlamak için uydurulduğu düşünülen Edirnekapı Tepesi altıncı tepedir. Burada da Mihrimah Sultan Camii ve Kariye Müzesi bulunur. 




İstanbul'un yedinci tepesi ise Kocamustafapaşa Tepesi ya da Davutpaşa Tepesi'dir.  Burada da Kocamustafapaşa Camii bulunur. 

Görüldüğü gibi İstanbul'un yedi tepesi eski İstanbul yani Suriçi'nde yer alır ve Osmanlı döneminde bu tepelerin her birine ihtişamlı birer cami yaptırılır. 




(Paylaşarak daha fazla kişinin öğrenmesine katkı sağlayabilirsiniz. )

3 yorum:

  1. Mutluluk mutluluğu aramak zorunda olmamaktır.
    Çuang Tzu
    **
    Yoktur sevgi ve dostluğun güzellikte bir eşi
    Odur gönlümüzü karanlıktan kurtaran mutluluk güneşi
    Ancak onunla yanar ve hiç sönmez içimizdeki aşk ateşi
    Erhan Tığlı

    YanıtlaSil
  2. Hep duymuştum ama merak edip de araştırmamıştım. Benim için yeni ve güzel bir bilgilenme oldu. Kaleminize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes bilir yedi tepeyi ancak yerlerine geldiğinde fazla bilinmez. Bu yüzden kaleme almak istedim. Teşekkür ederim yorumunuz için. :)

      Sil